Matt. 28:19
"Gå därför ut och gör alla folk till lärlungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige andens namn."

Hem

Vårt Arbete

Vi är missionärer utsända av Vetlanda, Korsberga, Ramkvilla och Landsbro pingstförsamlingar.
Arbetar under en organisation i Tanzania kallad för FPCT Free Pentecostal Church of Tanzania.
Sedan 2002 reser vi varje år till Tanzania i september och kommer tillbaka till Sverige i början av maj.
Byn vi bor i heter Mamba och där jobbar vi nära med folket. Vi är rådgivare och lärare och arbetar tillsammans med församlingsledningen. Arbetet är både andligt och socialt. För att nå en människas hjärta måste man först möta deras primära behov, som mat, kläder och någonstans att bo. Att lyssna till någon först och höra deras behov, är något som är nödvändigt, både i Tanzania och i Sverige.

Från juni 2010 till maj 2011 hjälpte vi 368 personer eller familjer med akut hjälp som mat och sjukvård totalt 42.907 kronor.

Vi bor nu på landet på en plats som kallas Kitomtom, byn heter Mamba, där finns ungefär 8000 hushåll. Samhället som ligger närmast oss är Marangu, dit alla kommer som vill gå upp på berget "Kilimanjaro". Berget, Kilimanjaro är 5895 m högt och vi bor på sluttningen på 1560 m höjd. Därför har vi ett klimat som liknar Sveriges sommar när den är som bäst. Närmsta stad 40 km från oss är Moshi. Det är stor skillnad på hur folk lever på landsbygden och i städerna.

Börjar först med att berätta hur folk lever i stadsmiljön. För att överleva måste de hyra en åker ute på landet där de odlar sin majs som är basfödan i Afrika, om de inte har ett avlönat arbete. Trots detta är det svårt för dem att få ekonomin att gå ihop. I staden har folk i allmänhet arbete och de flesta hyr ett litet rum eller två. I detta hus som ofta är byggt som en fyrkant bor det troligt fyra familjer, där de har en utgård tillsammans. I utegården sitter de och lagar mat på tre stenar eller på ett fotogenkök. Familjerna lånar av varandra och det är svårt att ha något för sig själv. Barnen leker tillsammans, det är som en enda storfamilj. Inne i huset finns oftast ett par sängar, om familjen har möjlighet så finns det säng till alla, men oftast sover flera i familjen i samma säng. Madrasser är en bristvara och många har aldrig sovit i en riktig säng eller haft en madrass. Man har ett bord och några pallar som man kan sitta och äta vid. Har familjen ekonomiska möjligheter så har man också en soffa och några fåtöljer.
På landet har alla en shamba, det är en trädgård eller en liten åkerbit, där de byggt ett litet hus av trä eller lera. De flätar trädgrenar som de fyller med lera. Det är bara få som har ett murat hus och det är bara de som har någon son som bor i stan och har ett bra arbete som kan bygga ett murat hus till familjen på landet. Vi är glada för att vi kunnat ge arbete åt människor som nu bygger egna och ordentliga hus.
Basfödan:
De som inte har någon anställning lever på vad de kan odla i sin trädgård som kallas shamba. I trädgården odlar de vad de behöver såsom bananer, kaffe, bönor, majs, potatis, morötter och fruktträd såsom avokado, mango, papaya, och guava. När de behöver pengar till barnen skolgång eller en resa, går de till marknaden och säljer bananer och annan frukt för att få in dessa pengar. De säljer ägg och djur som de föder upp såsom getter, grisar höns och ankor. De byter också varor med varandra. De kan även sälja ett träd eller låna pengar av någon släkting. Ett problem är förvaringen av maten. Att kunna förvara majsen i en tunna är jättebra då man kan spara ett förråd, man slipper sälja billigt och köpa tillbaka den dyrt. Många är de som behöver hjälp även med maten då åkerbiten inte är tillräckligt stor för att räcka till.
Skolorna:
Skolan är fri men de måste ha en skoluniform och betala för maten och även reparationer på skolan och alla böcker som behövs. Detta gör att vi ofta få gå in och hjälpa en del familjer för deras pengar räcker inte när de har 6-8 barn i familjerna. Det kostar ca 200 kr för en elev i grundskolan per läsår. De börjar med förskola och upp till 7: e klass. Det är många barn i varje klass. Vissa skolor har upp till 80 barn i varje klass och då blir undervisningen dålig. De lär sig genom att repetera efter läraren och det är en gammal metod som gör att standarden blir låg. Läxor har de precis som i Sverige. Gymnasieskolan är från Form 1: upp till Form 4: sedan kan man bygga på den med 2 år, Form 5: och Form 6: Efter detta kan man läsa vidare till olika utbildningar och universitetet. Form 1: kostar ca 1,500 kr och resterande år mellan 500-1000 kr per läsår. De som läser privat får betala ca 4000 kr per läsår. Det finns inte plats för alla som önskar läsa och många har inte råd. Att kunna studera ger dem en framtid och flickorna kan slippa gå in i prostitution.
Arbete:
När det gäller arbete så försöker vi ge många arbete i byn. Vi bygger hus, skolor, skolkök, kyrkor, ungdomscenter och broar och detta är mycket uppskattat för det ger pengar till barnens skolgång. De arbetar bra efter sin kunskap, men vi får ofta lära dem nya metoder. Man arbetar som murare, snickare, målare, sjuksköterska, lärare, sömmerskor, kockar och många är försäljare av olika varor som man själv producerat eller så säljer man begagnade kläder.
Lönerna:
En lärarlön ligger på ca 1000 svenska kronor i månaden. På landsbygden när de arbetar för sitt eget folk, får många arbeta för 140 svenska kronor per månad och det är mindre än existens minimum för dem att kunna överleva. Det är inte så stor skillnad på mäns och kvinnors lön om de har samma arbetsuppgifter. Hos oss tjänar en arbetare ca 25 kr per dag. Är det en yrkesman tjänar han ca 50 kr per dag.
Kostnad för kläder:
Barnen får inte ofta nya kläder utan det är deras skoluniform som gäller. En skjorta och ett par byxor kostar ca 40 kr om de köper begagnat och ett par små skor ca 30 kr. En ny klänning för en kvinna kostar ca 80 kr att sy. För många blir det kanske inte mer än en ny klänning om året som man använder vid fest och när man går till kyrkan. Hemma går man mest med ett tyg som räcker runt kroppen. (kitenge)
Leksaker:
Barnen leker med hemmagjorda leksaker såsom bilar gjorda av plåtbitar och cocacola burkar som de kör med en pinne. Där vi bor gör de egna träcyklar som används när det är nedförsbacke. De tycker om att spela fotboll. Bollen görs av ihopsnurrat papper och plast.
Sjukdomar:
Vi möter många familjer då detta nödvändiga inte fungerar T.ex. då någon blir sjuk och de får sälja allt de har för att kunna få en operation gjord eller för att betala medicinen som de behöver. Då kvinnorna föder barn går det åt mycket pengar om det blir komplikationer. De kommer då ofta till oss för att få hjälp för att kunna överleva eller att komma i balans igen. Sjukdomar som malaria och Aids är vanliga men också mycket magsjukdomar som amöba och mask i magen. Det är också många som blir förkylda och får lunginflammation, då de har en redan nedsatt hälsa. Tuberkulos har blivit ganska vanligt och är en följd av att de har AIDS. Sjukhusen är av bra standard om de är privata. Det finns många små kliniker på landet som drivs av kommunerna och även privata läkarmottagningar där de kan få hjälp. Men är det privat kostar det mera. Det största problemet är att många dricker alkohol och det förstör deras hälsa fullständigt. Man blir då sjuk och får bristsjukdomar, levern blir förstörd och man kan inte tänka klart utan gör sig illa, som leder till många skador på grund av detta. Inga pengar finns kvar till familjen att köpa mat för då allt går till alkoholen. Tanzania är ett fantastiskt land med oerhörda resurser. Det är ett vackert landskap och på berget är det alltid grönt och lummigt med vackra blommor. Människorna här och vännerna som vi lever med är vänliga, generösa och har för det mesta en positiv inställning till livet trots de svårigheter som de går igenom. Vi har mycket att lära av dem.

Album

Klicka för större bild

Tanzania
PO Box 310 Marangu Tanzania rarydell@hotmail.com

Sverige
Björksäter Lida 13 570 10 Korsberga 0383-20592